خانم جان تعریف میکرد که قدیمها جهیزیه دخترخانمها را بیشتر ظروف مسی تشکیل میداد. این ظروف شامل: دیگ و دیگچه، انواع سینی و مجمعه، انواع بشقاب و کاسه بود. خانوادههایی که دستشون به دهنشون میرسید چینی گل سرخی و چینی مرغی را همراه جهیزیه میکردند که شامل بشقابهای چینی، دیس و کاسه آبگوشت خوری بود. سرویسهای چینی دیگری که به آنها بارفتن میگفتند بین جهیزیه خانوادههای متمول دیده میشد. سرویس بارفتن شامل بشقاب و خورشخوری، دیس، زیر دستی و کاسه ماست خوری بود. اما خانوادههای متوسط بیشتر از ظروف سفالی استفاده میکردند و سرویس چینی به دلیل قیمت بالا چندان طرفدار نداشت.
سرویس چای خوری شامل سماور روسی، سینی و انگاره نقره با قندان نقره میشد. استکان و نعلبکی برای استفاده روزانه از بلورهای روسی بود. برای لیوان شربت خوری پذیرایی از مهمان هم از انگارههای شربت خوری نقره استفاده میکردند.
این فرهنگ تهیه سرویس جهیزیه دختر خانمها یعنی: ظروف مسی و سرویس بارفتن و بشقابها و آبگوشت خوری گل سرخی تا زمان مادر جون یعنی زمان پهلوی ادامه داشت تا اینکه در ایران خط تولید چینی راه اندازی شد . از آن زمان ظروف چینی ایرانی با طرحهای متنوع به بازار آمد و پس از آن در دهه هفتاد ظروف اوپال، آکروپال و آیروپال محبوب دلهای خانمهای ایرانی شد. این سه نام که همه معرف یک نوع ظرف هستند به ظروف آکروپال که بر گرفته از نام کارخانه سازنده آن است شناخته میشوند.
تاریخچه ظروف اوپال در دنیا
ظروف اوپال که به ظروف شیشهای معروف هستند، دارای ظاهری متمایز با رنگ سفید شیری بوده که از ترکیب شیشه با چند کانی و ترکیبات دیگر ساخته شدهاند. این ظروف بسیار جذاب به دلیل نشکن بودن و دوام بالا، شهرت یافتند. تولید ظروف اوپال از ونیز در قرن ۱۶ شروع شد و به شرکت آرک در فرانسه رسید. اوپال به نام کارخانه سازنده آن، در ایران به آرکوپال معروف شد. سپس ظروف اوپال با برند لومینارک که محصول کشور فرانسه بود، به بازار راه یافتند و به معروفیت رسیدند. آرکوپال شهرت خود را مدیون دوام بالا و استقامت در برار حرارت است. این دوام نتیجه فرآیند تولید است. در حین تولید، ظروف به آرامی گرم میشوند و سپس سریع سرد میشوند. این فرآیند منجر به ظروفی با پوشش مقاوم و زیبا میگردد. همچنین ظروف آرکوپال به خاطر قطعات جذاب معروف است. آرکوپال یا ظروف شیشهای اوپال سفید شیری، یکی از اولین انقلابهای صنعتی در تولید شیشه در دنیا است.
ظروف اوپال در ایران
استفاده ار ظروف اوپال در ایران تاریخچه چندان طولانی ندارد. به دنبال راه یافتن ظروف پیرکس یا نشکن برای استفاده در فر اجاق گاز، ظروف اوپال هم در دهه ۷۰ وارد ایران شد و به زودی مورد علاقه خانم ها قرار گرفته و محبوب شد.
در اواخر ۱۳۷۰ کارخانه تولید اوپال در ایران راهاندازی شد که از پیشگامان این صنعت بود و پس از آن کارخانههای دیگری تولید ظروف اوپال را راه اندازی کردند. ظروف اوپال ساخت ایران به نام آیروپال شناخته میشوند.
ویژگیهای ظروف اوپال:
چه چیزی سبب شد تا ظروف اوپال محبوب شود و جای خود را در آشپزخانه ها باز کند؟ شاید نکات زیر از مهمترین دلایل باشد:
– ظروف اوپال نسبت به ظروف چینی وزن کمتری دارد و سبک میباشد.
– ظروف اوپال نسبت به ظروف چینی بسیار مقاومتر است. به آسانی نمیشکند و لب پر نمیشود.
– ظروف اوپال قابلیت قرارگیری در ماکروفر را دارند.
– این ظروف با طراحی و رنگ و لعاب متفاوت از ظروف چینی ساخته شدند و جذابیت بیشتری دارند.
– در برابر ساییدگی مقاوم هستند و خش بر نمیدارد.
– به دلایل بالا برای استفاده روزمره بسیار مناسب هستند و با قرارگیری در ماشین ظرفشویی جلای خود را از دست نمیدهند.
تفاوت ظروف اوپال ایرانی یا آیروپال با خارجی یا آرکوپال در چیست؟
از نظر جنس و پروسه و فرایند تولید ظروف آرکوپال با ظروف آیروپال یا ایرانی چندان تفاوتی با هم ندارند و شاید تنها تفاوت در کارخانه های تولید کننده، قالب ظروف و طرح ها و رنگ های انتخابی باشد. رقابتیترین نکته در خرید ظروف اوپال، قیمت آن است. به دلیل اختلاف در ارز، حمل و نقل و گمرک قیمت ظروف آرکوپال بیشتر از ظروف آیروپال است و در هنگام خرید باید به این نکته توجه کرد.
معروفترین کارخانه های تولید ظروف آیروپال کدامند؟
معروف ترین برندهای ظروف آیروپال در ایران شامل، پارس اوپال، آذین اوپال، مقصود، لیندی، آرکوفام و گلدن اوپال میباشند که همه از کیفیت خوبی برخوردارند. تنها نکتهای که باید هنگام خرید این ظروف به آن توجه کرد:
– تعداد پارچه مورد نیاز
– انتخاب فروشگاه معتبر
– اطمینان از برند ظرف
– طرح و رنگ مورد علاقه
فواید غذا خوردن در ظروف غذاخوری اوپال( آیروپال)
ظروف غذاخوری رنگارنگ و تزئینی همیشه ما را مجذوب خود میکند زیرا آنها بیشتر به چشم ما میآیند. با این حال، اگر در رنگی که در لعاب تزئینی ظروف استفاده میشود سرب وجود داشته باشد، وقتی با غذا مخلوط شود خطرات مختلف سلامتی را به همراه دارد. از این رو لازم است در انتخاب ظروف غذاخوری دقت کرده و نکات زیر را در نظر داشته باشیم:
- ظروف غذاخوری ساخته شده از لعاب غیر سمی (بدون سرب) را انتخاب کنید و استفاده از آن را برای مصرف روزانه بکار گیرید.
- ظروف غذاخوری اوپال از شیشه ساخته میشوند و ماهیت آنها غیر متخلخل است، به این معنی که ذرات غذا را که باعث تجمع باکتریها میشوند ، در خود نگه نمیدارند و این سبب میشود این ظروف ۱۰۰٪ سالم و بهداشتی باشد.
- این ظروف غذاخوری در برابر سایش مقاوم هستند و به راحتی خراشیده نمیشوند و این امتیاز نشانه کیفیت خوب و ایمن بودن محصول است.
- غذاهای اسیدی باعث فرسایش ذرات ظروف غذاخوری میشوند که وقتی با غذا مخلوط شود، آن را ناسالم میکند. ظروف غذاخوری که در فرایند تولید آنان چند بار پخت و حرارت دادن استفاده شده باشد، ظرف را در برابر حرارت و فرسایش بسیار مقاوم کرده از نظر سلامتی و بهداشت قابل اعتماد است.
- شوکهای حرارتی به ویژه قرار دادن در مایکروویو باعث فرسایش ذرات میشود. از این رو اگر ظروف غذاخوری شما در برابر شوکهای حرارتی مقاوم باشد، برای مصرف غذا ایمن میشود. مقاومت در برابر حرارت و شوکهای حرارتی از امتیاز ظروف اوپال و آیروپال میباشد.
نحوه حذف لکهها از ظروف غذاخوری آیروپال
با گذشت زمان، ادویهها، سسها و روغنها میتوانند روی ظروف لکهای ایجاد کنند. همچنین چنگال ها و چاقوها میتوانند آثار و خطوط خاکستری بر روی ظرف برجای بگذارند. در این مواقع شستشوی قویتر از قرار دادن در ماشین ظرف شویی ضروری است. روشهای زیر میتواند رنگ و جلا را به ظروف آیروپال بازگرداند.
– استفاده از سرکه و جوش شیرین
یک سینک ظرفشویی را با آب گرم و مایع ظرفشویی ملایم پر کنید. یک فنجان سرکه سفید به آن اضافه نموده و ظروف را در سینک ظرفشویی قرار داده و اجازه دهید ۱۰ دقیقه خیس بخورد.
ظرف را با یک اسفنج یا پارچه نرم بشویید. ظرفهای مرطوب را روی حوله بگذارید به شکلی که لکهها رو به بالا باشد. سپس ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک کاسه بریزید و به اندازه کافی آب اضافه کنید تا یک خمیر غلیظ ایجاد شود. محلول را با یک مسواک نرم هم بزنید. لکهها را با مسواک آغشته به خمیر بمالید تا لکهها پاک شوند. اگر لک ناپدید نشد، خمیر را برای چند دقیقه بر روی آن قرار داده و سپس با مسواک آن را بمالید و سپس آبکشی کنید.
– استفاده از پراکسید هیدروژن ( آب اکسیژنه)
یک لگن بزرگ پلاستیکی را از آب پر کنید بطوری که ظروف آیروپال بتوانند در آن غوطه ور شوند.
یک فنجان پراکسید ۳۵ درصد به آن اضافه کنید و ظروف را درون آن قرار دهید.( نسبت آب به پر اکسید ۱۰۰ به ۳ مناسب است). بی رنگ شدن لکهها را پس از چند ساعت بررسی کنید. سپس ظروف را از محلول خارج کرده آبکشی نموده و با حوله نرم خشک نمایید.
بدون دیدگاه